Toeterdonk – Engelenburcht

Toeterdonk wordt genomineerd met de Engelenburcht, een muziek- en woordproject met een historisch kantje. Naar aanleiding van de opening van het belevingscentrum voor WO I in Tildonk, ontstond het idee om nieuw werk voor fanfare te laten schrijven. Ann Van Dessel, de dorpsdichter van Haacht, stond in voor het tekstueel deel. Dit werd door Simon Van Hoecke op muziek gezet. Voor de visuele kant van de zaak werd Dries De Troyer ingeschakeld, één van de jonge muzikanten van de vereniging. Hij geraakte niet verder dan twee tekeningen. Vier weken later overleed hij.

De Engelenburcht vertelt hoe het dorp Tildonk de oorlog heeft meegemaakt. Toeterdonk wil een eerlijke voorstelling brengen met nieuwe tekst, nieuwe muziek en origineel beeldmateriaal waarbij alles sober wordt gehouden en de inhoud primeert op de spektakelwaarde. Thema’s die in de voorstelling aan bod komen zijn: angst, geloof (dat wankelt, maar ook een enorme steun is), hoop, de dood en de gruwel van de oorlog; spijt en wroeging, herinnering en heimwee; eenzaamheid. Thema’s die niet alleen binnen het kader van het verhaal passen, maar die ook door de persoonlijke omstandigheden binnen de vereniging een duidelijke plaats krijgen in het initiatief.

Het panel van de Vlamo Award kiest ervoor Toeterdonk te nomineren omwille van de grote mate van creativiteit die gebruikt wordt bij het maken van deze voorstelling: tekst, muziek en concept worden volledig nieuw gecreëerd voor de Engelenburcht en zijn dus volledig origineel. Dit is niet alleen waardevol voor de creativiteit van de vereniging, maar ook voor de amateurmuzieksector in het algemeen doordat het fanfare repertoire hierdoor wordt uitgebreid. Het panel waardeert eveneens het totaalconcept van de voorstelling, waarbij muziek en tekst onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De woorden worden als het ware omgezet in noten waardoor een symbiose ontstaat. De voorstelling zal een grote impact nalaten op het publiek door de diepe en emotionele thema’s (zowel op persoonlijk vlak als op vlak van het onderwerp rond WOI) die aan bod komen.

Meer info: http://www.toeterdonk.be/engelenburcht/projectvoorstelling-de-engelenburcht/

Datum:23 april 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s