Engelenburcht – werkgroep vluchtelingen

We zijn al een tijdje aan het repeteren aan Engelenburcht en worden door de muziek, en intussen ook door de tekst, meegesleept in het verhaal van de familie Valckenaers. Een gruwelijk verhaal dat 100 jaar geleden plaats vond tijdens WO I. Een oud verhaal, maar toch ook een verhaal van alle tijden. Oorlog is er altijd geweest. En ook vandaag is het voor ons een verhaal dat heel dichtbij komt. Denk maar aan de vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië, Iran, Irak, … die hier dagelijks toekomen op zoek naar een veilig onderkomen.

Om ons project wat actueler te maken en om het maatschappelijk draagvlak te vergroten, besloten we met enkele jonge muzikanten de koppen bij elkaar te steken en de werkgroep vluchtelingen in het leven te roepen. Heel wat ideeën kwamen bij ons op, maar uiteindelijk wilden we wel eens het verhaal horen van een vluchteling. Hoe is het om een oorlog te beleven? Hoe voelt het om te vluchten? Het zoeken van zo’n ervaringsdeskundige was een hele uitdaging, maar uiteindelijk kwamen we terecht bij Mohamed Sultan.

Mohamed is een jonge twintiger afkomstig uit Syrië. Hij is een erkend vluchteling en is intussen 3 jaar in België. Mohamed spreekt goed Nederlands en doet geregeld zijn verhaal op scholen voor “school zonder racisme”. Hij wil dit ook voor onze fanfare doen.

Ook hadden we het idee om Mohamed op één of andere manier te integreren in de voorstelling. Dit legden we voor aan de tekstschrijfster Ann en aan componist/dirigent Simon. We regelden een eerste ontmoeting om elkaar wat beter te leren kennen… en hoe kan dat beter dan tijdens een gezellig etentje bij de voorzitter thuis? Het werd een gezellige avond en iedereen is laaiend enthousiast.

ontmoeting Ann Simon en Mohamed.JPG

Mohamed zal dus een stuk tekst krijgen. Natuurlijk zal er niets veranderen aan de verhaallijn. Het is en blijft het verhaal van de familie Valckenaers. Of is het toch ook een beetje het verhaal van Mohamed? Kom daarover vooral zelf oordelen!

 

repetitie met Mohamed.JPG

Wij hebben de eerste repetitie met Mohamed achter de rug en kijken uit naar zijn ervaringsverhaal.

Werkgroep “Vluchtelingen”

Berend, Nele, Lisa en Joke

werkgroep.JPG

Tekst: Lisa Verschueren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s