Van idee tot opvoering!

(Spitsbergen / Orkest v/d Rode Muizen)

Net voor de file richting Antwerpen, neem ik de uitrit Zwijndrecht. (Een goed idee, want enkele meters verder staat het stil). Maar dat is niet de reden, vandaag wonen we de uitvoering bij van “Spitsbergen”. Een initiatief van het Orkest v/d Rode Muizen uit Burcht (Zwijndrecht). Het is een eigen gecreëerd sprookje, een heuse rock opera vol drama en spanning. Het orkest werd 9 jaar geleden samen gesteld, draagt de naam “Koninklijk” niet in haar titel en bruist van creativiteit. (Of dit klopt, weten we na de opvoering). De bezetting is alvast veelzijdig. Koperwerk, houtblazers, piccolo, strijkers, slagwerk, harp, synthesizer, saxen en elektrische gitaren. We nemen plaats, klaar om ons te laten verrassen.

Het verhaal speelt zich af in Spitsbergen. Een eilandengroep ten noorden van Noorwegen waar het in de winter drie maanden nacht is en drie maanden per jaar dag. Gekend om het Noorderlicht dat met zijn felle kleuren voor een aantrekkelijk schouwspel zorgt. Is dit alles slechts een natuur fenomeen of zit hier een verhaallijn achter? Dat moet dirigent – componist Kris Ryckaert gedacht hebben, toen hij de 45 minuten durende opera bedacht, componeerde, creëerde, beschreef en beleefde.

Mathilde een meisje van 12 jaar, kan haar geluk in Spitsbergen niet op. Het is er heerlijk leven met de natuur en de zon als metgezellen. Iedere dag wekt haar moeder haar en begint ze de dag met een dans. Maar op een morgen is de zon verdwenen en hangt er een niet te ontkennen mist over het land. Dagenlang houdt de mist aan en de ijsberen zien hun kans schoon om de macht te grijpen en de zon gevangen te nemen. Het orkest brengt beklijvende angstige kille muziek die wordt versterkt door overtuigende zang van het koor.

Aryeta de zonne-engel daalt neer en brengt de slechte tijding aan het volk (het koor) dat smekend en herhalend haar naam scandeert. Aryeta! Aryeta! Zij laat Spitsbergen in duisternis achter. “Sounds of Ice” weerklinkt door de zaal, … bar en kil, snijdend én duidelijk. De zon is weg, donkerte overal. Mathilde houdt zich vast aan haar innerlijke kracht en heeft een droom. Hierin beleeft ze de herinnering aan de zon die haar nog jonge leven overheerste. Ze voelt de stralen en de warmte, het mooie en het pure van het zonlicht. Felle kleuren in de hemel doen de ijsgrot smelten waarin de zon gevangen zit. Ze lacht in haar slaap en ziet dat het gras werkelijk groen is. Kinderen dansen en het licht overheerst opnieuw! Met “the Sun’s Release” krijgen we een schitterende vuurrode apotheose waarin orkest, koor en dans alles geven. Het verhaal krijgt een happy end. Het goede overwint het kwade en het volk kan haar diepe vreugde niet de baas.

Tijdens het verhaal wisselen decorstukken en grootbeeld en ook de kostumering van de muzikanten. Ik had graag nog wat meer beleving bij de muzikanten gezien. Je zou hen (wanneer ze niet musiceren) kunnen laten verwonderen, reageren en emoties tonen tijdens de teksten en de krachtige momenten. Zou je de bühne iets breder kunnen gebruiken waardoor Mathilde de verteller, niet voor het koor is post gevat? Dat koor verdient ook alle lof. Haar deelname is aanstekelijk.

Met “Spitsbergen” laat het Orkest v/d Rode Muizen zien dat het de nominatie voor de prestigieuze Vlamo Award 2017, heeft verdiend. Onder leiding van haar bezieler en createur – dirigent, bewandelen de muzikanten het artistieke en creatieve pad. Men is hierbij van een maagdelijk blanco blad vertrokken en dat verdient waardering. Het idee achter de muziek, dans, zang en ook het verhaal zijn volledig nieuw bedacht. Het is een gedurfde en geslaagde productie. Het zou mooi zijn om ze in een grotere setting en voor een talrijker publiek opnieuw te kunnen opvoeren. Dit orkest is binnen de grote Vlamo familie geen doorsnee en is er eentje, … om te koesteren!

tekst en foto’s: Geert Vanmaeckelberghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s