Concertband Euterpe naar Zambia. Een opfrissing van hun initiatief en een terugblik op het afreisconcert!

Reeds geruime tijd heeft Concertband Euterpe uit Bilzen contact met een orkest in Ndola (Zambia). Dit orkest is verbonden aan de kerk, krijgen vandaar hun beperkte middelen maar leren muzikaal alles via YouTube. De concertband wil nu zelf afreizen naar Ndola om er concerten te doen met het lokaal orkest, maar ze willen er ook workshops geven (via een aantal professionele muzikanten in het orkest) en zelf kennismaken met andere muziek. Ze willen een wisselwerking creëren en zien hoe ze daar in Ndola de zaken aanpakken met de weinige middelen die ze hebben. Dit initiatief om zo ver over haar eigen grenzen te gaan en zich in te zetten voor muzikanten in Zambia kreeg van Vlamo goedkeuring om in 2017 mee te dingen naar de Vlamo Award.

De workshops zullen bestaan uit tips in verband met herstellilngen van instrumenten. Naast het orkest in Ndola willen ze ook een bezoek brengen aan een schooltje in Mfuwe, waar het de bedoeling is om voor elk van de kinderen een blokfluit mee te nemen  en onder meer methodes te voorzien in het engels. De concertband is voor de concrete uitwerking van dit alles in nauw contact met de Ndola Music Association en bedoeling is deze contacten te blijven onderhouden na hun terugkomst.

Alle muzikanten van Euterpe worden betrokken in dit project door onder andere samen het Zambiaans volkslied in te spelen en hen een rol te geven in de activiteiten die in het teken staan van Zambia. Ook de stad Bilzen verleent bij de realisatie zijn medewerking en dit is een grote sterkte om hun impact in België te vergroten.

Voor de workshops met de kinderen van het schooltje in Mfuwe, krijgt de concertband de hulp van de notenleerkrachten van de Academie van Genk.

Hier in eigen land organiseert Concertband Euterpe een reeks concerten en nevenprojecten waarvan de opbrengsten gaan naar materiaal dat ze in Zambia kunnen gebruiken of uitdelen. De vliegtuigtickets en de reiskosten voor de muzikanten zouden allemaal ten koste van de muzikanten zelf zijn.

Zo was er begin juli in zaal Concordia hun benefietconcert met een dubbele bedoeling: niet enkel financiële middelen inzamelen, maar het project door middel van een toonmoment ook beter te laten kennismaken met de lokale gemeenschap. En om het allemaal een wat meer Afrikaanse toets te geven, werd de djembégroep Mondo Djembo uitgenodigd om enkele werken te spelen, ook in samenspel met de Concertband.

We noteerden op deze concertavond van de ongeveer 20 muzikanten tellende Concertband een  opkomst van een 65-tal toehoorders.

Tussen de uitvoering van de verschillende werken werden de luisteraars uitvoerig en gedetailleerd op de hoogte gebracht van de impact van hun project, zowel voor het eigen orkest en vereniging als voor de ruimere gemeeschap.

Als inleiding was er een mooie animatiefilm, waarna Sara De Groof als eindverantwoordelijke voor het hele project met woord en beeld toelichting gaf over hun aanpak, de implacaties naar de gehele planning zowel inzake financiering als logistiek, verduidelijking van de inhoud van de workshops, enz.

Na de pauze was het aan Ellen, de persoon die het bestuur van Concertband Euterpe de contacten in Zambia in de eerste plaats heeft bezorgd, om uitleg te verschaffen over het ‘waarom’ dat zulke initiatieven zeer welkom zijn in minder ontwikkelde gebieden als Zambia.

Tijdens het concert konden de aanwezigen ook nog genieten van traditionele Zambiaanse hapjes zoals Zambian Groundnut Soup, Tongabezi Chicken Curry, Banana Bread en Zambian Fritters. Goed gezien !

Terecht plaatst Concertband Euterpe dan ook het hele project onder de noemer van ‘Music should have no boundaries’. Misschien spijtig van het lage aantal luisteraars, maar inhoudelijk beantwoordde dit benefietconcert zeker aan het gestelde doel.

Eind juli zijn ze naar Zambia vertrokken, maar we zijn vooral  benieuwd naar hun ervaringen gedurende hun verblijf.

Marc Boogaerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s