Klassiek uit mijnen tijd

Senioren die zich in een zorgbehoevende thuissituatie, assistentiewoning of in woonzorgcentra bevinden, hebben een schaarse toegang tot live-muziek. De muziek die zij via de media te horen krijgen stamt bovendien nog zelden uit hun jeugdjaren af.

Uit wetenschappelijk onderzoek is nochtans gebleken dat het beluisteren van muziek uit de jonge jaren een positief effect heeft op de levenskwaliteit van ouderen/senioren! Muziek uit de jeugdjaren geeft hen een gelukkig gevoel, ontspant hen en bovendien is al gebleken dat ouderen met dementie zich dankzij die muziek opnieuw andere dingen gaan herinneren.

Koninklijke Harmonie de Eendracht uit Wommelgem besloot hier iets aan te doen. Dankzij de samenwerking met Armonea slagen zij erin een vernieuwend programma uit te werken. De ervaring van Armonea op het vlak van de ouderenzorg en logistieke ondersteuning gaat op unieke wijze hand in hand met de ervaring van de harmonie op het vlak van invulling en organisatie van de concerten.  Zij zullen samen zorgen voor een toegankelijke format met logistieke ondersteuning, vervoer en zorgpersoneel waarin de doelgroep verrast wordt met een concert vol van muziek die ze graag zouden horen. Bij dit initiatief zal ook een roadbook/stappenplan gemaakt worden zodat dit geen eenmalige gebeurtenis blijft, maar dat het concept overal in Vlaanderen en hopelijk veel verder gekopieerd kan worden.

Bovendien gaat de opbrengst steeds naar een goed doel, in het kader van onderzoek naar oa. alzheimer en dementie. Op die manier heeft het initiatief nog meer maatschappelijke weerklank.

Het benefietconcert vond reeds plaats op 19 november 2017 en dit haalde de pers! Ook Armonea schreef een mooi artikel over hun deelname aan De Warmste Week tvv de Alzheimerliga. Het grote voorbeeldconcert zal plaatsvinden op 30 september 2018 in evenementenhal ‘Den Boomgaard’ te Ranst.
Volg het laatste nieuws over dit project via deze website, hun website, de website van Armonea of Facebook.

Bekijk zeker ook het online fotoalbum, het is de moeite waard.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s