Deo Volente

Het verhaal van een soldaat.

De vereniging KMV Sint-Jan Marke baseert zich op een boek geschreven door de lokale Markse schrijfster Françoise Herman. Het boek en dan ook deze muzikale boekvoorstelling vertelt het verhaal van de soldaat Berten voor en tijdens de eerste wereldoorlog. Het is geen typisch oorlogsverhaal maar eerder een weergave van de tijdsgeest op het einde van de 19e eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw. Mensen die naar Amerika trokken, de rol van de kerk, het harde boerenleven,… De rode draad is het lot: hoe zijn alle veranderingen in die tijd tot stand gekomen… ongelukkig toeval? Bewuste keuzes? Of… speling van het lot?

In de voorstelling zal ook een vergelijking gemaakt worden met de tegenwoordige tijd. De hedendaagse vluchtelingencrisis toont een aantal gelijkenissen met de (pre-)oorlogse gebeurtenissen: op zoek naar beter leven, de impact van religie/geloof en de mogelijke speling van het lot.

De voorstelling zal een totaalspektakel zijn waarbij het publiek interactief betrokken zal worden. De eigen dirigent  zal hedendaagse instrumentale harmoniemuziek componeren. De muziek wordt afgewisseld en gecombineerd met zang, vertellingen, acteerwerk en geluids- en beeldeffecten. De regie van dit alles zal Peter Lesage op zich nemen.

Het concert staat gepland op zondag 11 november (wapenstilstand) 2018, voorafgegaan door een boekvoorstelling en een academische zitting. Deze datum is natuurlijk niet toevallig gekozen… Het zal namelijk exact 100 jaar geleden zijn dat de ‘Grooten Oorlog’ beëindigd werd.

Volg de nieuwtjes hier, op hun website of via hun Facebookpagina.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s