Verslag muziektheater “Anna”

Over Hoop!

Verslag Muziektheater “Anna”

Ook de Dynamic Symphonic Band uit Dendermonde vond dat ze in 2018 een creatie op poten moest zetten rond de herdenkingen van 100 jaar Groote Oorlog. Met hun initiatief overtuigden zij de panelleden van de VLAMO Award en werden zij genomineerd. Op vrijdag 19 oktober woonden wij de uitvoering bij in de St-Jozef-Werkmankerk. Aan de ingang ontvingen wij geen programmablaadje, maar een heus tekstenboek met prachtige foto’s, klasse! Een bijzonder grote setting inclusief koren, nam plaats op de bühne.

Onder leiding van dirigent Geert Baetens werd het muziektheater opgestart. We zeggen en schrijven 1914. Het leven in Dendermonde gaat zijn gewone en gelukzalige gangetje. Het jonge meisje Anna, groeit op en wordt met veel liefde door haar mama omringt. Dagelijks leest mama verhalen voor en taal speelt in het leven van het kind een belangrijke rol. Edward is een handige jongen en droomt er van om later net als zijn vader schepen te bouwen als timmerman. Beide kinderen hebben een open geest met een ruime blik op de wereld en de toekomst. Muziek van componist Hans Vercauteren schildert de gebeurtenissen in het dorp. De bedrijvigheid op de scheepswerven is naarstig en vakkundig en wordt op treffende wijze met percussie tot leven gebracht.

Vluchtelingen uit het verre Luik overspoelen Dendermonde. Ze komen met meer en meer en de goegemeente stelt haar vragen en heeft zijn angsten! Hoe zal dit verder aflopen? Straks hebben wij zelf geen plaats meer, slapen ze in onze witte zongedroogde lakens en pakken ze ons werk af. (Ook hier in het Dendermondse, blijft het thema actueel en tastbaar). Het Duitse gevaar heeft de stad bereikt en gaat driest (met dood tot gevolg) te werk. Vluchten is de enige weg voor de bevolking van Dendermonde, ijlings en massaal. In het geloop en gestuw wordt Anna van haar ouders gescheiden. Zij belandt in Frankrijk in een klooster bij de nonnen. Spannende passages in de voorstelling en schitterend gebracht door de acteurs.

Oorlog is des mensen, maar steeds weer overwint de hoop.  Na de oorlog keert Anna terug naar haar dorp dat onherkenbaar verminkt is. Ze leert er Edward kennen. Hoezeer ze ook verschillen, toch is hun kennismaking verrijkend en hoopvol. Edward zal nooit boten timmeren. Boten die verre wateren bevaren en voor ontmoetingen en ontdekkingen zorgen. Anna overtuigt hem dat de daken en de stoelen, de ramen en de deuren die hij maakt, nog belangrijker zijn. Uit het puin herrijst de hoop en zowel Anna als Edward (Anna leert hem lezen) vertolken deze hoop in levende lijve. Wie kan dat beter dan kinderen?

Dynamic Symphonic Band laat het publiek de oorlog beleven vanuit de ogen van kinderen en dat is een zeer waardevolle insteek. Muziektheater Anna is geen verheerlijking van de oorlog, geen film over de veldtocht of de gebeurtenissen, maar net dat ietsje meer. Eenmaal vertrokken, stuwt het muziektheater verder en neemt het het publiek mee op zijn reis. Deze productie is ambitieus en creatief. Nieuw gecomponeerde muziek, teksten en prachtig groot-beeld die niet stoort of afleidt. Als realisatie kan dit tellen (!) Toch kan ik mij van de mening niet ontdoen dat het af en toe moeilijk volgen was. Lange teksten met soms moeilijke zinsbouw, muzikale composities met gewaagde klanken. Deze voorstelling met acteurs, koren, verteller en band zorgde wel voor een naadloos geheel en dat is knap. Het werd geen voorstelling met een stukje tekst, daarna zang, gevolgd door muziek van de band. Alles zat samen in de uitvoering. Muziektheater Anna, wekt geschiedenis tot leven en is dan ook geen fast-food vertoning. Het vergde heel wat inspanning van het publiek, dat na de beleving de totaal-uitvoerders bedankte met applaus!

tekst & foto’s Geert Vanmaeckelberghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s