Continuo gaat in Dialoog

Continuo is het symfonisch orkest van de Universiteit Gent, opgericht in 2015. Naast de muziek hecht het orkest ook belang aan hun maatschappelijke functie, binnen de universiteit als culturele smeltkroes. Het element ‘verbinden’ staat hier centraal. Het is niet zo evident om mensen uit andere culturele gemeenschappen aan te spreken vanuit een traditionele klassieke concertcultuur, vandaar dat ze op zoek gingen naar een alternatief: op die manier kwam het concept voor “In Dialoog” tot stand.
Het basisidee van het project is het samenbrengen van muziek uit diverse culturen en westerse symfonische muziek. Door een (muzikale) dialoog tussen het westerse klassiek idioom en muziek uit de diverse culturen in en rond de universiteit, willen ze helpen om verschillende gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Zo werken ze onder meer samen met een Iraanse componist, een Taiwanese zangeres en een Chinese erhu-speler. Verder spelen ze muziek uit de Westerse klassieke traditie die verwijst naar niet-Westerse culturen, zoals Madame Butterfly van Puccini dat zich afspeelt in Japan, of de symfonische suite over de Arabische legende ‘Antar’ van Rimsky-Korsakov.

Antar
Antar – een Arabische legende

De grootste uitdaging van het project wordt het aanspreken van de verschillende culturele gemeenschappen in Gent, zodat ook zij van het project kunnen meegenieten. Door samen te werken met de Centrale, en de toegang zo goed als gratis te maken, proberen ze hun initiatief toegankelijk te maken.

Website: www.continuo-ugent.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s