Fanfarathon 2019, een warm hart voor elkaar!

In ons land krijgen jaarlijks ongeveer 350 kinderen kanker. Hiermee is de ziekte een belangrijke levensbedreigende aandoening voor kinderen. Toen de kinderen van enkele muzikanten met de ziekte te kampen kregen, bracht dit een beweging op gang binnen de plaatselijke fanfares van Kasterlee en haar deelgemeentes. Reeds zes jaar terug ontstond de idee om iets groots te organiseren wat uitmondde in “Fanfarathon”, een initiatief dat door het VLAMO panel werd genomineerd voor de VLAMO Award. De drie muziekverenigingen van Lichtaart, Tielen en Kasterlee zouden zowaar een muzikale marathon marcheren en de muziek dichtbij de mensen brengen. Drie doelen had men hierbij voor ogen: 1. de drie dorpen (Lichtaart, Tielen en Kasterlee) dichter bij elkaar brengen, 2. samenwerking tussen de drie fanfares en 3. een werking opzetten ten voordele van een goed doel. Lovenswaardig, maar is het ook haalbaar? Wij trokken op 14 september 2019 naar de Kempen en lieten ons onderdompelen in een bad vol muzikaliteit & solidariteit.

Vanaf 10u00 ’s morgens startten de fanfares met het marcheren van meerdere lussen doorheen de dorpen. Aan de bewoners werd gevraagd om de huizen te versieren met vlaggetjes. Wij marcheerden mee met de fanfare van Lichtaart en deden dit onder een blakende zon. Achterop een grote bende mensen met vlaggen van de plaatselijke verenigingen die het initiatief mee ondersteunden. Maar liefst 80 verenigingen verleenden hun medewerking en organiseerden in de voorbije maanden allerlei activiteiten die geld in de lade brachten. Gezinsbond, jeugdbeweging, wandelclub, gilde, fotoclub enzovoorts. Een hele gemeenschap werd begiftigd door de ambitieuze Fanfarathon spirit! Tijdens de rondgang was er ook nog tijd voor een muzikale stop aan het Woonzorgcentrum “De Witte Bergen”. De bewoners waren netjes op de afspraak en stonden de bonte stoet op te wachten op het voorplein. Een aandoenlijk schouwspel, ook zij werden betrokken. Om 17u00 eindigden de Fanfare Kempenzonen uit Tielen, Fanfare Vreugd in Deugd Lichtaart en Fanfare De Kunstminnaars uit Kasterlee hun optocht aan de rotonde ter hoogte van het Verblijfsdomein de “Hoge Rielen”. Een symbool dat kan tellen, vanaf dit “drielandenpunt van de gemeente” werd de laatste mijl van de marathon gezamenlijk afgelegd!

Meer dan 2.500 mensen woonden het slotfeest bij waarbij alle muziekverenigingen de speciaal gecomponeerde Fanfarathon-mars uitvoerden. Componisten Luc Van Den Eynde en Benny Leys lieten zich hierbij inspireren door de klinkers die in de noemer Fanfarathon zitten vervat. Er werd dus vertrokken van de noot fa en al gauw kwam de noot sol om de hoek kijken. In het werk zitten tevens de emoties van kinderen vervat. Wannes Bellens (voorzitter van de Fanfarathon vzw) overhandigde op het einde van de avond twee cheques van 30.000 EUR aan vertegenwoordigers van het Kinderkankerfonds Gent en Leuven. Opdracht geslaagd!

Met Fanfarathon hebben de drie korpsen een hele gemeenschap dichter bij elkaar gebracht en méér dan een knop ingedrukt. Iedere fanfare heeft ontegensprekelijk zijn eigen identiteit, dna en roots. Wars van egocentrisme werden bruggen en samenwerkingen opgebouwd. Men slaagde er in om de dorpen Lichtaart, Tielen en Kasterlee niet enkel te betrekken maar ook actief deel te laten nemen. Mensen en verenigingen zetten beide schouders onder het gezamenlijke doel. Jong en oud bracht men tot elkaar en dit alles over de grenzen van de gemeente (en over de Nete en de Kaliebeek) heen. Dat de impact voor de toekomst belangrijk en niet vergankelijk zal zijn, is tastbaar duidelijk. Proficiat aan éénieder die dit tot werkelijkheid heeft gemaakt!

Tekst en foto’s: Geert Vanmaeckelberghe

3 gedachtes over “Fanfarathon 2019, een warm hart voor elkaar!

  1. JOHAN PEETERS schreef:

    Mooie, om niet te zeggen een schitterende reportage Geert! Correct en geen woord overdreven! Dank daarvoor, maar vooral ook een geweldig dank je wel naar diegenen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt! Een dikke pluim voor de organisatoren van de drie fanfares en voor alle verenigingen en sympathisanten die zich mee achter dit project hebben gezet. Ik ben er van overtuigd dat we dit nog lang met ons zullen meedragen, zowel als fanfare(s) maar ook als dorpsgemeenschap(pen)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s