Help! De taart staat in brand! met een benefietconcert in Leuven

Sinds haar oprichting in 2011 speelt fanfare Toeterdonk regelmatig een concert voor het goede doel. Hoogtepunt tot nu toe was ongetwijfeld ons optreden in het Zuiderpershuis in Antwerpen t.v.v. zongedreven waterprojecten in Niger, maar ook dichter bij huis dragen we graag ons steentje bij. Zo beleefden we onvergetelijke en hartverwarmende momenten in huis “De Klink” in Diegem; we musiceerden er samen met djembespelers van deze voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Tijdens ons jongste benefietconcert op zondag 13 oktober brachten fanfare Toeterdonk en Ann Van Dessel een vierde voorstelling van hun kinderconcert “Help! De taart staat in brand!”. Voor de gelegenheid werd het jeugdensemble aangevuld met leerlingen van het stedelijk conservatorium van Leuven. Een thuismatch voor de jonge blazers, want we speelden in niets minder dan de prachtige Pieter De Somer aula van de Leuvense Universteit.

De opbrengst van dit concert, in samenwerking met Eye Hope foundation, ging dan ook integraal naar het stamcelonderzoek van Prof. Dr. Catherine Verfaillie. Zij is meter van ons benefietproject dat haar oorsprong vond in een ontmoeting  met Viktor en Bertha, twee Vlaamse kinderen die worden geconfronteerd met het syndroom van Wolfram. Dit is een zeldzame  genetische afwijking met neurologische stoornissen die progressief vitale functies en zintuigen aantast.

Na twee dagen repeteren in de aangename akoestiek van de aula zat alles goed. Achter de schermen werd ontzettend hard gewerkt, het orkest was in topvorm en vol vertrouwen, de niet evidente technische omkadering op het scherp van de snee, het jeugdensemble vol overgave en zichtbaar enthousiasme… een hechte toeterfamilie klaar voor een memorabel concert. En memorabel was het: meer dan 400 aanwezigen waren getuige van de avonturen van Driessje Draak en Bertha Bever. Niet alleen onze trouwe fans en liefhebbers van fanfaremuziek tekenden present, ook kinderen uit Leuvense scholen, minderjarige asielzoekers uit een opvangcentrum van Fedasil en kinderen uit het medisch pedagogisch centrum Ter Bank zorgden voor een brede en nauwkeurige invulling van dit benefietconcert. Naast de € 2.500 die we op deze manier aan het stamcelonderzoek kunnen doneren, geeft de culturele reikwijdte die we op deze manier creëren een enorme voldoening en meerwaarde aan het project.

De reacties van het publiek waren overweldigend, op de receptie achteraf werden woorden als “magisch” en “professioneel” afgewisseld met uitingen van verwondering en  niet weinig herziene meningen over het fenomeen “fanfare”.  Ook de kinderen leefden zich nadien nog uit; op de trappen van de aula 😉 maar ook met de kleurplaten van de figuren uit het verhaal.

We kijken met een voldaan en goed gevoel terug op deze prachtige zondagnamiddag, maar de draak is nog lang niet uitgeblazen… De volgende  uitvoering ligt vast op 16 mei in Willebroek, op uitnodiging én met het jeugdorkest van de fanfare “Willen is Kunnen” van Tisselt. Daarnaast is er een eerste contact om op te treden op het “Fanfare Repertoire Festival” 2020 in Nederland en zijn er gesprekken met enkele academies en culturele centra in Vlaanderen. De vraag naar een vertel- en luisterboek blijft ook steevast klinken, nog eens diep inademen en…  Het varkentje met de lange snuit blijft voorlopig nog even uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s