Verslag “As time goes by” – vzw Warm Water Melle

Omhuld met liefde & muziek!

Vrijdag 23 juli 2021 beleefden wij in de sfeervolle binnentuin van dienstencentrum “De Regenboog” te Gent, het concert “As Time goes by”. Onder een stralende zon brachten de Ghent Baroque Players samen met het team van Muzikaal!, het initiatief van de vzw Warm Water waarmee zij meedingen naar de prestigieuze VLAMO Award 2021!

De vzw Warm Water uit Melle wil diverse vormen van cultuur aanbieden aan een breed publiek. Ze willen dit doen op een warme en leuke manier door kleinschalige projecten te organiseren, hetzij in hun KultuurThuis, hetzij op locatie. De idee is om cultuur te laten stromen als een rivier en om mensen te verwarmen in een spreekwoordelijk bad “warm water”.

Zoals in de meeste grootsteden kent de stad Gent een belangrijke vertegenwoordiging van vluchtelingen onder zijn bevolking. De vzw Werkgroep Vluchtelingen Gent en de vzw Thope ijveren voor het welzijn van deze mensen. Thope vzw stelt zich tot doel om ook deze mensen te voorzien van een betaalbare en leefbare huurwoning. Werkgroep Vluchtelingen wil de drempels verlagen die de samenhorigheid met de inwoners van Gent belemmeren. De opbrengst van het concert gaat geheel naar beide vzw’s.

Maar dit gebeuren had nog meer doeleinden. Men wil kansen bieden aan kwetsbare mensen om samen met de Ghent Baroque Players muziek te maken, muziek te beleven en samen te performen. Onder de noemer “Muzikaal!” volgden een vijftal mensen met een kwetsbare achtergrond (autisme, minder begaafd, …) muziekles. Een traject dat startte in januari 2021. Voor velen onder hen was het de eerste kennismaking met een “echt” muziekinstrument. Kortom een prachtig initiatief! Maar hoe hebben wij de uitvoering ervaren?

STRIJKERS AAN ZET!

VLAMO (de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is samengesteld uit een rijk lappendeken van diverse bezettingen en disciplines. Het weze duidelijk dat deze keer niet de hafabra bezetting aan zet was, maar wel de strijkers, de zangers en de fluitisten! (Mooi is dat.). Er werd gevraagd om het applaus te bewaren tot op het laatst, iets wat mij eerder vreemd over komt, maar we zien wel. Muziekwerken (gearrangeerd door dirigent Francis Michels) van eeuwen geleden vol weemoed en ontroering werden de binnentuin ingestuurd. Het heeft allemaal een zweem van muzikaliteit en een bijzondere sfeer dat kabbelend voortschrijdt. Het publiek volgde intens, muisstil en gefocust. Tussen de werken was er interactie tussen de spreker en de dirigent en dat was creatief gevonden. Toch stel ik mij de vraag of sommige wissels niet vlotter konden? Het eerste deel viel naar mijn gevoel lang uit. “Greensleves” is een bekend oud volkslied uit Engeland dat doet dromen dat je onder een deken kruipt, een deken als een huis over je, … maar niet iedereen in Gent heeft een dak boven het hoofd …

MUZIKAAL!

De gitaristen van Muzikaal! speelden samen met de Ghent Baroque Players tijdens 4 muziekstukken (“Are you going to Scarborough Fair”, “Waltzing Mathilda”, “Greensleeves” en “As time goes by”).
Op het podium zaten zij helemaal achteraan en niet echt zichtbaar. Hun deelname kwam niet uit de verf en werd ook niet echt toegelicht in de gesproken teksten. Het had goed geweest indien zij achteraan op een verhoogd podium op de bühne hadden gezeten. Of indien zij tijdens deze werken vooraan of op een andere zichtbare setting konden plaats nemen. Het moet gezegd dat de idee en het opzet om samen met kwetsbare mensen een muzikale integratie te bewerkstelligen, zeer lovenswaardig is! Respect voor het traject dat tijdens de vele repetities, gedurende maanden werd afgelegd en dat in volle coronatijden met steeds wisselende en opeenvolgende maatregelen. In die zin kan je stellen dat het parcours belangrijker is dan de uitvoering, maar toch. Nu kwam het vooral over als het concert van de Ghent Baroque Players.

VLUCHTELINGEN

Graag had ik ook de link met het vluchtelingenwerk tastbaar aangevoeld. Dit was een wit concert met zowat allemaal witte artiesten voor een wit publiek. Had het een goed idee geweest om vluchtelingen het onthaal en de begeleiding van het publiek te laten uitvoeren? Was er een mogelijkheid om mensen met een andere culturele achtergrond in te schakelen in de verkoop van de drankjes en de bediening aan de tafels? Zijn er kansen om ook vluchtelingen in te schakelen (kan voor één werk zijn of meer) in het muzikaal programma? Denkpistes die wellicht bij een volgende editie kunnen worden mee genomen, we wensen de vzw Warm Water nu reeds alle succes toe!

Alvorens de laatste noten en de laatste gezangen weerklonken, werden we eraan herinnerd dat we bij de geboorte omwikkeld worden in een wit doek en dat is tevens het geval wanneer onze tijd gekomen is. Daartussen is er de kleur en het leven, de muziek en de sfeer en daar hebben wij vandaag van genoten.

Tekst & foto’s: Geert Vanmaeckelberghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s