Verslag ‘Earth: One Amazing Day’ – KH Concordia et Docilitas Herdersem

De wondere wereld waarderen!


Zondag 7 november presenteerde de KH Concordia et Docilitas uit Herdersem (opgericht in 1783) haar initiatief waarmee zij genomineerd zijn voor de VLAMO Award. Cultuurcentrum De Werf te Aalst is een schitterende locatie in de binnenstad met een mooie foyer en een fantastische concerthal. Hun initiatief wil mensen bewustmaken van het mooie van onze planeet en hen ertoe bewegen er zorg voor te dragen. Het opzet is een drieluik waarvan de twee concerten op 7 november het slotstuk zijn.

Eerder dit jaar, op 10 en 11 juli, organiseerde men een natuurwandeling met gastronomische picknick, waarbij er helaas weinig muziek te beleven was door de naweeën van de tweede lockdown. Maar de beperkende maatregelen konden de harmonie niet stoppen en dus werd het een natuurwandeling zonder (live) muziek. Op 18 september nam de harmonie (gewapend met handschoenen, zwerfvuilzakken en hesjes) deel aan de World Cleanup Day en zette hiermee de daad bij het woord.

In de foyer van het Cultuurcentrum organiseerde men een natuurtentoonstelling rond groene energie, autodelen, natuur- en milieubewustzijn. Hier bleef ik toch een beetje op mijn honger zitten, graag had ik dat iets groter uitgebouwd gezien. Wat was het resultaat van de World Cleanup Day? Welk afval werd er geraapt? Wat waren de ervaringen van de natuurwandeling? Hier zat weinig tastbaar leven in: het geheel was opgebouwd met enkele banners.

Op de bühne hebben inmiddels 100 figuranten plaatsgenomen waaronder 40 koorleden van het gemengd popkoor Light my Choir. Zij openden de avond met een wondermooie hemelse zangstonde. Vandaag serveert men een totaalconcept waarbij koorleden, strijkers én harmonie samensmelten om de muziek van de BBC-documentaire “Earth: One Amazing Day” te brengen. (Er gingen lange onderhandelingen aan vooraf om deze muziek te mogen uitvoeren.) Gelijktijdig werd de film op groot scherm vertoond, als dat maar goed komt?

Onder leiding van dirigent Stijn De Raes slaagde men erin om koor, strijkers (strijkersensemble Aag Dereymaeker, Violet vzw uit Oud-Heverlee) én harmonie in balans te laten samenvloeien tot één geheel. Alles werd synchroon uitgevoerd met de prachtige documentaire die het leven op onze aardbol vanaf het ochtendgloren tot de zonsondergang en vervolgens de donkere nacht uitbeeldt. En dat leven is divers, de trek van de dieren de zoektocht naar voedsel, het gevecht om te overleven, het voederen van jongen en ga zo maar door, … Belangrijke momenten met spanning en ontroering, schoonheid en sensatie, begeleid door muzikaal maatwerk. Bij een aantal passages werd de originele muziek niet gespeeld omdat ze te monotoon is en werd er nieuwe muziek gearrangeerd.

Het hoeft geen betoog dat dit initiatief een ambitieuze doelstelling inhield en dat terwijl we verplicht werden om een lange COVID-winterslaap te houden. Gedurende een zeer lange periode kon er niet gerepeteerd worden, konden de muzikanten elkaar niet meer ontmoeten. Maar het vuur in deze harmonie bleef branden, via allerlei digitale bijeenkomsten werd er vergaderd, gebrainstormd over de VLAMO Award-nominatie. Er was geen weg terug en al die tijd bleef men ervan uitgaan dat de muzikale documentaire op 7 november uitgevoerd zou worden. Op het moment dat er eindelijk (!) weer gerepeteerd mocht worden, tekenden alle muzikanten present!

Vandaag zag ik 100 uitvoerders aan het werk.
Vandaag zag ik 100 maal veerkracht, taaiheid en doorzettingsvermogen.
Corona kreeg deze harmonie niet klein.
Samen met hen kunnen we de wereld aan.
Het loont de moeite en de tijd dringt!
We moeten deze wondere wereld samen waarderen.

Tekst & foto’s: Geert Vanmaeckelberghe

Een gedachte over “Verslag ‘Earth: One Amazing Day’ – KH Concordia et Docilitas Herdersem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s